Wednesday, March 18, 2009

Roti John <http://pakupakis.blogsome.com/2007/01/24/roti-john/>

Hot Dog sendiri bikin

Bahan-bahan:(Masukkan ke dalam bread maker yang menguli selama 1 1/2 jam)
400 gm tepung roti
2 s/k yis
3 s/b gula
1 s/k garam
2 s/b susu tepung
1 biji telur(saiz M)
40 gm butter
200 ml air suam

Selepas selesai ulian,bentukkan doh seperti roti Hot Dog..saiz bergantung ikut suka besarnya!Biarkan doh mengembang sekali ganda lagi lalu dibakar pada suhu 200 darjah selama 25 minit.Untuk kali kedua bakar kurangkan suhunya yer!

*Spray dengan air untuk permukaan yg smooth diatasnya sebelum dibakar*
*Kalau ulian tangan kurangkan sukatan air sedikit*

Inti Dalam:(Bergantung citarasa ayam @daging dicincang dimasak sekejap terlebih dulu)


Hirisan timun dan juga salad hijau yang fresh gitu
sos cili manis Roza+sos cili Maggie+sos tomato
mayonis

1 tin kecil sardin Cap Ayam(sedap weih) ........hancurkan isinya
1 labu bawang besar...potong dadu kecil
3 biji cili merah...........cincang halus(optional)
4 biji telur..................pukul skit(+ sedikit white pepper)
garam secukupnya

Cara:
1. Gaul rata semua bahan.
2. Sapukan sedikit butter (gunakan kuali tak lekat) dan sendukkan adunan sardin dan tutupkan dengan roti hot-dog yg dah dibelah tadi.
3. Biarkan garing skit dan angkat.
4. Masukkan hirisan timun dan salad fresh serta sos cili & mayonis
5. Enak dimakan semasa panas.

Kuah Dal Roti Canai (Lentil Curry)
Kiriman: Traveler(I.K)
Sumber: Malaysian Hawker Favourites

Bahan-Bahan:
100g (3.5 oz) kacang dal
800 ml (3 ¼ cawan) air.
¼ sudu makan kunyit
1 biji bawang besar (medium size) -dipotong kiub
1 biji carrot
1 biji terung hijau bulat - dipotong kiub
1 biji tomato medium - dipotong baji
2 cili besar hijau - dipotong setiap 2cm (¾ inch)
100 ml santan atau susu lembu
1 sudu kecil garam sedikit perahan asam jawa
125 ml (½ cawan ) air
3 sudu besar minyak masak
½ sudu kecil biji sawi (Mustard seeds)
½ sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari
2 bj. lada kering (dipotong setiap 2cm (¾ inch)
3 bj bawang merah - dikupas dan dipotong halus
3 bj bawang putih - dikupas dan dipotong halus.
Cara:
1. Basuh dan bersihkan kacang dal beberapa kali dan masukkan ke dalam periuk bersama 800ml (3 1/4 cawan) air dan kunyit. Masaklah sehingga mendidih dan kemudian kecilkan api.
Biarkan di dalam api yang kecil selama 20 minit lagi. Masukkan bawang, carrot, terung dan tomato. Masak lagi selama 20 minit. , atau sehingga sayuran di dalamnya agak lembut.

2. Masukkan santan atau susu lembu dan masukkan garam. Tambah air asam jawa(agak-agak). Masak sehingga mendidih lagi sekali, kemudian perlahankan api apabila ramuan nampak agak mesra dan perlahankan api. Rasakan garamnya.Tambahkan cili hijau dan padamkan api selepas 5 minit dan asingkan

3. Panaskan sedikit minyak di kuali yang berasingan, goreng biji sawi dan jintan putih (dalam 30 saat). Masukkan daun kari, lada kering, bawan merah dan bawang putih. Masak sehingga berbau wangi dan bawang bertukar warna keperangan.
Kemudian masukkan semua gorengan ini ke dalam kuah kacang dal di periuk yang lagi satu. Panaskan api semula, kacau mesra, biarkan selama lebih kurang 5-10 minit - tutup atas periuk dan padamkan api.

Cadangan Hidangan:
Di dalam kuah kacang dhal tersebut boleh diletakkan sesudu dua sambal tumis untuk memberikan rasa lazat yang tidak terhingga apabila dicecah bersama roti canai.

Soft Butter Buns Channel
=========================

250g high protein / bread flour
50g superfine flour
50g castor sugar
1 tsp salt
2-1/2 tbsp milk powder
1-1/2 tsp instant yeast
1 small egg
30g butter,room temperature
140ml water

Glazing:
1 egg, lightly beaten
Melted butter,for brushing

METHOD:

Combine all ingredients except butter and knead till a dough is formed. Add butter and continue kneading till a smooth,soft and elastic dough is formed.
Prove the dough for abt 2 hour.
After first proving, knead the dough lightly and divide the dough into small even sizes.
Rest for 10 minutes.(at this stage you can add filling of your choice..)
Place buns in a greased and floured square tin and prove until double in size.
Preheat oven at 200 degC.
Brush buns with egg wash and bake for about 15 minutes or until brown.
Remove from oven and brush with melted butter. Cool buns in tin for 5 minutes before turning out onto a wire rack.

note:the buns that i make is with butter filling (a small kuib of butter and pinch of salt) i also pipe some instant custard on top of the buns.

Inti/topping Kastad
===================
225 ml susu segar
75 ml krim putar
1-2 sudu besar gula } ikut citarasa masing2, akak guna 1 sudu besar aje
2 sudu besar (paras rata) tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanila

Jerang susu dan krim hingga panas (jangan sampai mendidih).
Campurkan gula dan tepung kastard ke dalam mangkuk lain.
Kacau adunan dengan pemutar telur (egg whisk) sambil menuangkan susu panas.
Jerang di atas api sederhana sambil dikacau hingga pekat.
Kalau kastad tu terlebih kental tambah skit lagi susu segar, kacau semula hingga kepekatan yg dikehendaki

Italian Style Freezer Meatballs
================================

2 1/2 pounds ground round or chuck
1 pound hot or sweet Italian sausage with casings removed
5 large eggs, beaten
1/4 cup minced yellow onion
1 2/3 cups fine dry breadcrumbs
3 tablespoons cornstarch
4 teaspoons salt
1 teaspoon pepper
1 tablespoon fresh thyme or 2 tsp. dried
1 tsp. dried, crushed rosemary
2 cups milk

Mix all ingredients very well and form into about 48 meatballs, depending on the size. Preheat oven to 350 degrees F. Place meatballs in a shallow baking pan and bake about 30 minutes or until meat is no longer pink. You can use part of these at this point and freeze the remainder after cooling for 30 minutes. Place a dozen meatballs in a single layer on freezer wrap and fold over wrap neatly. Or freeze partially on a cookie sheet and place in plastic bags. Do not stack anything on top of the packages for at least 12 hours. To serve, heat them in a 350-degree oven for 45 minutes or until warmed through. These make wonderful Swedish meatballs, meatball sandwiches, spaghetti or in a meatball stew!

Chocolate Filling
==================
Ingredients
===========
2½ squares unsweetened chocolate
1 cup powdered sugar
3 tablespoons milk
Yolk 1 egg
½ teaspoon Vanilla

[edit]Instructions
------------------
Melt chocolate over hot water, add one-half the sugar, and milk; add remaining sugar, and yolk of egg; then cook in double boiler until it thickens, stirring constantly at first, that mixture may be perfectly smooth.
Cool slightly, flavor, and spread

No comments: