Bahan-bahan ( 10 biji )
- **Roti**
- 250g tepung roti
- 150g air
- 25g telur
- 7g susu tepung
- 30g gula
- 3g garam
- 30g butter
- 3g dry yeast
- *****************************
- ** Topping **
- 65g tepung gandum
- 40g gula halus
- 40g butter
- 50g telur
- 15g susu
- sedikit esen vanila
Cara-cara
- Masukkan semua bahan untuk roti ke dalam breadmaker.
- Cara buat topping: Pukul butter dan gula sehingga putih. Masukkan telur pukul lagi sehingga berkrim. Kemudian masukkan esen vanila-kacau . Masukkan pula tepung-kalau lagi. Kemudian rehatkan lebih kurang 30 minit
- Keluarkan roti dari breadmaker. Bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentuk bulat dan rehatkan 10 minit.
- Ambik sebiji roti, leperkan di atas tapak tangan. Ketemukan semua hujung, buat bentuk bulat. Buat sampai habis. Penaikkan sehingga 2 kali ganda.
- Bakar dengan suhu 200C selama 8 minit. Kemudian turunkan suhu ke 180C. Bakar lagi selama 4 minit.
No comments:
Post a Comment