Tuesday, March 10, 2009

roti manis fr Yani MyResipi.com (sweet pan)

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • **Roti**
  • 250g tepung roti
  • 150g air
  • 25g telur
  • 7g susu tepung
  • 30g gula
  • 3g garam
  • 30g butter
  • 3g dry yeast
  • *****************************
  • ** Topping **
  • 65g tepung gandum
  • 40g gula halus
  • 40g butter
  • 50g telur
  • 15g susu
  • sedikit esen vanila

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan untuk roti ke dalam breadmaker.
  2. Cara buat topping: Pukul butter dan gula sehingga putih. Masukkan telur pukul lagi sehingga berkrim. Kemudian masukkan esen vanila-kacau . Masukkan pula tepung-kalau lagi. Kemudian rehatkan lebih kurang 30 minit
  3. Keluarkan roti dari breadmaker. Bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentuk bulat dan rehatkan 10 minit.
  4. Ambik sebiji roti, leperkan di atas tapak tangan. Ketemukan semua hujung, buat bentuk bulat. Buat sampai habis. Penaikkan sehingga 2 kali ganda.
  5. Masukkan topping ke dalam peper aising. Pipe kan ke atas roti.
  6. Bakar dengan suhu 200C selama 8 minit. Kemudian turunkan suhu ke 180C. Bakar lagi selama 4 minit.

No comments: