Thursday, April 24, 2008

Roselle



Apa yang anda tahu tentang buah roselle? ... saya pun tak tahu juga. apa yang saya tahu... emak saya dah sekian lama menanamnya di sekitar rumah saya di kampung. dan hasilnya di buat minuman dan jem... emhhhh... menyegarkan.

marilah kita bongkar rahsia roselle....

Khasiat rosel
Kaliks atau kelopak buah rosel yang berwarna merah kaya dengan vitamin A dan C serta zat mineral. Dengan menjadikannya sebagai teh ubatan, herba ini dapat membantu mempercepatkan peredaran darah, mengurangkan tekanan darah tinggi di samping memberi kesan awet muda. Kaliksnya boleh diproses menjadi jem, halwa, jeli, jeruk dan juga pewarna makanan. Pemprosesan biji rosel boleh dijadikan bahan kosmetik sementara kulitnya pula boleh dibuat tali.
maklumat lanjut di sini : http://www.mardi.my/herba1/maklumat/MyGFiles-ROSEL.doc

No comments: