Tuesday, December 14, 2010

Kacang Phool

1) Kacang Phool Keluarga Diana

(http://www.myresipi.com/top/detail/1457)

Bahan-bahan ( 15 orang )

  • 6 -7 tin kacang phool/ medames foul/ fava beans, 4 tin blender kasar + 3 tin diramas supaya ia sedikit berbiji-biji
  • 1 tin kacang kuda/ garbanzo beans
  • 5 sudu makan minyak sayuran
  • 3 sudu makan rempah kari daging babas
  • 1 sudu makan serbuk lada putih
  • 200 gram daging cincang, digoreng tanpa minyak
  • #Bahan untuk kisar#
  • 1 sudu makan jintan halus
  • 1/2 sudu makan jintan kasar
  • 2 biji bawang besar
  • 1 inci halia
  • 4 biji bawang putih
  • 1 cawan lada kering kisar
  • #Bahan Hiasan#
  • 6 biji telur, digoreng buat mata lembu setengah masak
  • 2 biji bawang besar, didadu
  • 4 batang lada hijau, dipotong serong
  • 20 sen limau kasturi
  • 1 tin minyak sapi, dicairkan

Cara-cara

  1. Panaskan minyak sayuran, tumis lada kering kisar sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak sehingga ia naik bau. Masukkan rempah kari daging, serbuk lada putih, daging cincang, kacang phool yang telah diblender kasar dan juga diramas dan kacang kuda. Masukkan garam dan ajinamoto (jika suka). Kalau terlalu pekat boleh tambah sedikit air. Jangan terlalu banyak nanti cair tak sedap. Bila sudah mendidih, sudah sedia untuk dihidangkan.
  2. Cara Menghidang Sendukkan kacang phool kedalam pinggan. Ambil satu sudu makan minyak sapi yang telah dicairkan tuangkan atas kacang phool. Ini untuk membangkitkan dan juga menyedapkan kacang phool. Taburkan sedikit bawang yang telah didadu, hirisan cili hijau dan sebutir telur goreng. Limau kasturi letakkan ditepi. Sesuai dihidangkan dengan roti perancis.

2) Dari internet

kacang pool....

Bahan-Bahan:

4 tin kacang foul (atau rendam kacang parang semalaman dan rebus hingga empuk - then kisar separuh kasar separuh halus - terpulang)

1 tin kecil minyak sapi

Bahan2 kisar:

1 sdm ketumbar - di sangar

1/2 sdm jintan manis - di sangar

1/4 sdm jintan putih - di sangar

3 biji bawang besar

2 biji bawang putih

garam & gula secukup rasa

Taburan di atas kacang pool:

Bawang besar & tomato (potong dadu)

Lada hijau (dihiris)

Limau kasturi (dibelah dua)

Telur goreng mata lembu (make sure goreng ngan minyak sapi)

Cara Cara:

Panaskan minyak sapi di campur ngan sedikit minyak makan dlm periuk

Tumis bahan2 yg di kisar hingga naik bau.

Masukkan kacang parang yg sudah di mesin dan rasa garamnya dan tunggu hingga mendidih

Hidangkan dgn bahan2 taburan dan sedikit minyak sapi di atasnya dan beberapa keping roti perancis.

3)

Kacang Phool Berdaging..

http://www.myresipi.com/top/detail/11277

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • 1 biji bawang putih-racik dadu
  • 1 biji cili besar(kisar)/1 sudu/b lada kisar
  • 1 biji tomato-potong dadu
  • 1-2 sudu/b tomato sos
  • 2 cawan daging kisar
  • 1 sudu/k jintan manis-tumbuk
  • 2 sudu/t jintan putih-tumbuk
  • 1 tin kacang panggang(baked beans)
  • Minyak utk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Hirisan bawang besar&hirisan lada besar
  • Telur goreng mata kerbau
  • Limau kasturi-x taruk pun ok

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan lada kisar,tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan daging.Goreng hingga masak.Masukkan serbuk jintan manis&jintan putih.Gaul.
  3. Masukkan tomato,gaul seketika.Masukkan kacang & sos tomato.Masak hingga ada kuah sedikit.Kalau suka lebih kuah tambahkan sedikit air.
  4. Makan bersama hirisan bawang besar,cili besar hiris,perapan limau&ciciah bersama roti.

No comments: