Tuesday, December 14, 2010

SUP CENDAWAN BERKRIM

SUP CENDAWAN BERKRIM
(credit to http://mamafami.blogspot.com/2009/07/cream-of-mushroom-soup.html)


Bahan-bahan :

2 biji bawang besar kuning - didadu
150 gm cendawan butang putih segar - dihiris
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
1 kiub pati ayam
3 cawan susu UHT
garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar mentega/marjerin
minyak masak

Cara-cara :

1. Panaskan periuk dan masukkan minyak masak dan mentega. Cairkan mentega kemudian masukkan bawang yang telah didadu. Kacau bawang sehingga layu dan agak kekuningan. Jangan sampai garing, perlahankan api.
2. Masukkan cendawan dan kacau sehingga terbit air dan cendawan layu.
3. Tuang susu ke dalam periuk diikuti kiub pati ayam. Biar mendidih sekejap kemudian perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
4. Dengan menggunakan hand blender, blend sup tadi tetapi pastikan jangan sampai cendawan hancur. Blend sekejap sahaja sudah memadai. Biarkan sup mendidih dan pekat, bolehlah ditutup api dan dihidangkan dengan kepingan roti bawang putih.

No comments: