Tuesday, September 1, 2009

Pelbagai biskut

Chocolate Oats Crisp

Sumber : Koleksi resipi oats
Kiriman : Mak Lang Azie

Bahan

130g tepung gandum }
30g tepung jagung }
20g serbuk koko }ayak
½ sk serbuk penaik }
¼ sk serbuk kulit kayu manis }
¼ sk garam
90g Quaker Oat Segera
200g mentega
120g brown sugar
½ sk esen vanilla

Cara

  1. Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas. Masukkan garam dan Quaker Oats segera dan gaul rata.
  2. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Uli hingga kental.
  3. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung. Potong atau terap dan letak atas dulang. Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit atau sehingga rangup.

Nota

Maklang bakar dengan suhu 170 selama 15'.

Sebaik2nya, biarkan biskut betul2 sejuk baru makan dan rasa sendiri kerangupan biskut rangup coklat oat yang pasti makan sekali nak lagi.

http://www.resipi.net/cookbook/question.php?ID=764

Classic Raisin Oatmeal Cookies

Sumber : http://www.dianasdesserts.com
Kiriman : Hanny

Ingredients

3/4 cup butter or margarine, softened
1 cup packed brown sugar
1/2 cup granulated sugar
1/4 cup milk
1 large egg
1 teaspoon vanilla extract
1 cup all-purpose flour
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
3 cups quick or old fashioned oats
1 cup raisins
1 cup chopped nuts, optional

Instructions

  1. Preheat oven to 350 degrees F (180 C).
  2. Beat butter, sugars, milk, egg, and vanilla in a large bowl until light and fluffy. Combine flour, cinnamon, baking soda, and salt in a separate bowl. Gradually add to butter mixture; mix well. Stir in oats, raisins, and walnuts. Drop dough by tablespoonfuls onto ungreased cookie sheets. Bake 12 to 15 minutes. Remove from cookie sheets and cool completely.

Makes 3 dozen.

Biskut Dahlia

Sumber : Fauzia Norizan

Bahannya

250 gm. butter

200gm. gula icing

1 biji kuning telur

1 camt. vanila

350 gm tepung gandum

100 gm.tepung ubi

perwarna merah, esen rose dan manik kilat.

Cara Membuatnya

1. Putar butter dengan gula hingga kembang, masukkan telur dan vanila dipukul lagi hingga sebati.

2. Masukkan tepung kedua-duanya gaul hingga menjadi doh yang lembut.

3. Ambil adunan timbang 250 gm [3 bahagian] jadikan doh warna asal dan selebihnya letak esen rose sedikit dan pewarna merah dan bahagi 3 bahagian juga.

4. Ambil satu bekas leraikan 1bahagian warna asal dan 1 bahagian warna merah. Dengan berhati-hati jadikan satu bahagian semula nampak macam dot-dot merah dan putih.

5. Ambil acuan [105] masukkan sedikit adunan dan ditekan. [dapat 4 keping biskut].

6. Letak manik tekan sedikit supaya bila dah masak nanti dia tak tertanggal.

7. Bakar seperti buat biskut yang lain juga bila dah masak apa tunggu lagi ngaplah.

Nota :-

Adunan ini tak boleh disimpan terlalu lama nanti ia jadi keras dan susah untuk ditekan.

BISKUT SNOW ALMOND
Resipi - Zubaidah Che Pa
Sumber Majalah Jelita Sept. 2007

BAHAN A

110 gm mentega
1/2 sudu besar shorteing
50 gm kastor
1/2 sudu kecil esen kopi
1/2 biji kuning telur

BAHAN B

110 gm tepung gandum
25 gm nestum (kisar)
1 sudu besar coffeemate
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam

HIASAN

Serbuk roti putih
coklat masakan

PENYEDIAAN

1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaul rata
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan
3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan
4. Bakar pada suhu 175 C selama 20 minit
5. Dah sejuk celupkan ke dalam coklat masakan dan golekkan ke dalam serbuk roti.

Snowball Cookies.

Bahan bahan
2 cawan tepung
2 cawan finely chopped nuts (walnuts or pecan) selalunya baya guna walnut.
1/4 cawan gula halus.
1 cawan butter (softened)
1 tsp vanilla
gula icing for rolling.

Method:
1. Panaskan oven 325F
2. Campurkan tepung, nuts, gula, butter and vanilla
3. Putar dengan mengunakan speed yg rendah, sehingga sebati ( 3-4 minute)
4. Dengan mengunakan teaspoon, sudu dan bulatkan dough 1 inci bola
5. Letak diatas ungreased cookie sheet dalam1 inch apart.
6. Bakar selama 18-23 minute atau sehinnga warna tukar menjadi light brown. Keluarkan secepat yg mungkin dari cookies sheet.
7. Roll dalam gula icing semasa tengah panas dan sekali lagi bila sudah sejuk.

No comments: