Tuesday, September 1, 2009

sekaya

sekaya pandan

Bahan-bahan ( Satu bekas sederhana besar )

  • 1 mangkuk telur *
  • 3 mangkuk santan * ( daripada sebiji kelapa )
  • 3 mangkuk gula *
  • sedikit perwarna hijau ( pandan )
  • sehelai daun pandan ( disimpulkan )
  • ( Bahan yg bertanda * disukat menggunakan mangkuk yg sama ) cth mangkuk seperti didlm gambar.

Cara-cara

  1. Blender telur dengan gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan santan kedalam adunan telur dan blender sekejap.
  3. Kemudian masukkan adunan ke dlm kuali bersama daun pandan dan sedikit perwarna - masak dgn api yg perlahan
  4. Kacau sentiasa sehingga likat dan agak pekat.
  5. Tutup api dan biarkan ianya sejuk ( boleh dicicah dgn roti , kuih jala @ dibuat inti )

Sekaya

Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • 6 biji telur
  • 3 cawan santan
  • 450 gm gula pasir
  • 2 sudu besar tepung gandum

Cara-cara

  1. Pukul telur dengan suku daripada sukatan gula (150 gm) gula hingga kembang.Masukkan santan kelapa dan tepung. Kacau rata. Jadikan selebih gula pasir tadi , gula hangus. Tuangkan gula hangus ke dalam bancuhan telur dan masakkan di atas api yang sederhana sehingga masak. Masakkan selama lebih kurang 40-30 minit.
  2. lebihan sekaya ini boleh di simpan di dalam bekas tertutup di dalam freezer

No comments: