sekaya pandan
Bahan-bahan ( Satu bekas sederhana besar )
- 1 mangkuk telur *
- 3 mangkuk santan * ( daripada sebiji kelapa )
- 3 mangkuk gula *
- sedikit perwarna hijau ( pandan )
- sehelai daun pandan ( disimpulkan )
- ( Bahan yg bertanda * disukat menggunakan mangkuk yg sama ) cth mangkuk seperti didlm gambar.
Cara-cara
- Blender telur dengan gula sehingga kembang.
- Setelah kembang masukkan santan kedalam adunan telur dan blender sekejap.
- Kemudian masukkan adunan ke dlm kuali bersama daun pandan dan sedikit perwarna - masak dgn api yg perlahan
- Kacau sentiasa sehingga likat dan agak pekat.
- Tutup api dan biarkan ianya sejuk ( boleh dicicah dgn roti , kuih jala @ dibuat inti )
dipetik dari : http://www.myresipi.com/top/detail/7788
Sekaya
Bahan-bahan ( seisi keluarga )
- 6 biji telur
- 3 cawan santan
- 450 gm gula pasir
- 2 sudu besar tepung gandum
Cara-cara
- Pukul telur dengan suku daripada sukatan gula (150 gm) gula hingga kembang.Masukkan santan kelapa dan tepung. Kacau rata. Jadikan selebih gula pasir tadi , gula hangus. Tuangkan gula hangus ke dalam bancuhan telur dan masakkan di atas api yang sederhana sehingga masak. Masakkan selama lebih kurang 40-30 minit.
- lebihan sekaya ini boleh di simpan di dalam bekas tertutup di dalam freezer
No comments:
Post a Comment